Kategorier
Bjarne Wilmarsgård

Där kom det…

…ett påhopp på Julen.
Det är Miljömärkning Sverige AB, som av regeringen fått det övergripande ansvaret för miljömärkena Svanen och EU-Blomman, som uppmanar svenskarna att rensa bort paraffinljus.
För att rädda ”klimatet” ska man använda stearinljus, menas det.

Enligt organisationen är stearin en så kallad förnybar råvara ”som inte leder till utsläpp av växthusgasen koldioxid”. Svanens krav innebär att ljusen ska bestå av mer än 90 procent av förnybar råvara.

”Om alla ljus som förbrukades i Sverige under ett år skulle vara av stearin, så skulle det spara in utsläpp från 67.000 bilar under ett helt år”, skriver Miljömärkning i ett pressmeddelande.

Visst kan man (dvs jag) finna det en smula överraskande att de här organisationen nöjer sig med att bara peka på de ljus vi så gärna tänder under den mörka årstiden.
Vad kan vi då vänta oss i nästa utspel? Inget omslagspapper på Julklapparna?
Nog går det väl att hitta något illavarslande i Julpappersframställningen.
Och köp – för fan – inga leksaker till barnen där plast förekommer.
Och skinkan då? Nog finns där väl mycket vi där kan ha åsikter om?

Så satt de där i sina organisationer och letade efter fler saker de kunde få oss svenskar att känna lite ömkligt klimatsamvete över. Med sina förmaningar.
”DET ÄR JU JUL”, utropade en av tjejerna plötsligt – och såg med tindrande ögon på de övriga vid fikabordet- och lade till – visst måste väl alla tända Jul-ljus vara skadligt för klimatet?
Och man kunde riktigt känna hur den tidigare smått dämpade stämningen (det var ju trots allt fredag e m ) steg till något som liknade vad bara en Greta kan åstadkomma.
De såg alla möjligheten (ljuset) i det utropet.…
Och man enades under stor entusiasm att ta reda på ”fakta om ljusens påverkan på klimatet”. Glöm inte det där med Lucia, utropade någon…

Ljustjejen fick i uppdrag att tillsammans med två andra ta reda på hur mycket ljusmassa det förbrukas i Sverige och lade sedan ner många timmar på att ta reda på skillnaden i ”skadliga utsläpp” det var mellan paraffin- och stearinljus.
En annan lade ner stor möda på att få fram siffror på hur många ljus det såldes under ett år och så räknade man…

Var snäll och blunda lite nu – för nu skriver jag ett för mig – passande ord om dessa märkliga människor – (och som min mamma bara använde när vi på 50-talet bodde vid Råsunda fotbollsstadium och hon fick höra att någon påstod sig hålla på Djurgården) – IDIOTER!