Kategorier
Bjarne Wilmarsgård Lokalpolitik Media

Tänk utanför…

…boxen – är ett vanligt förekommande påstående (floskel) där de som säger det (oftast) inte själv har minsta förslag att komma med. Men andemening bakom är väl att den som gör det då ska finna något som leder till framgång av något slag.

Men ”boxen/lådan” är ofta tom…

Men något som inte är tomt det är ditt huvud, borde inte vara det i alla fall. Vilket betyder att du förmodligen har lösningen där – om du bara tänker efter lite grand. Ibland är det löjligt enkelt att komma på det – om du koncentrerar dig på frågan vad är det jag vill ska ändras?
Jo, jag vet att några nu kommer att vrida sig av någon slags olust – men det får jag ta – när jag nu ger dig ett exempel på hur en enda tankeändring blev till en lysande framgång. (Håll ut – jo jag har berättat om samma sak för några år sedan)

1976 blev jag erbjuden jobbet som redaktör för Kennelklubbens medlemstidning – Hundsport. En tidning vars innehåll då var (minst) sju gånger tristare än – f-n – där jag tappade tråden men det var något om Miljöpartiet…
Men precis som MP var tidningens innehåll pekpinnigt (som hundägare måste du…) blandat med hyllningsartiklar om SKK: styrelsemedlemmar. Av tidningens 28-tusen läsare (medlemmar) fanns just ingenting underhållande att läsa. Vad jag gjorde var bara att tänka ”I stället för att innehålla en massa förmaningar ska vi nu i stället berätta för läsarna: Hur kul det är att vara hundägare”.
Och det gjorde jag och mina frilansande skribenter…

SKK hade aldrig arrangerat egna resor – ens till sina egna hundutställningar.
1978 arrangerade (jag/redaktionen) en hundutställning i staden Leewarden i Holland tillsammans med färjeföretaget Tor Line. Båtresa från Göteborg till Amsterdam. Bra hotell i Amsterdam, bussar för transporter, företagsbesök som t ex Delft Porslin osv.
355 resenärer fick vi med oss som var synnerligen nöjda med denna 5-dagarsresa.
Hundsports förtjänst var 200 kr/resenär.

Vilket gav oss – som man säger – blodad tand – och tjejen på redaktionen föreslog ”ska vi inte se till och erbjuda medlemmarna en Hundsportsjacka?” Klart vi skulle – en slags tålig grön vildmarksjacka blev det – med en Hundsportslogga på.
3500 – sålde vi under första året. Och ”vi” tjänade 300 kr på varje…
Vi – i det fallet var SKK – som fick hela förtjänsten.
Vilket var räddningen för en 1976 konkurshotad förening.

Styrelsen hatade mig – kanske mest för att gjorde det här (och annat) utan att fråga dem ”om lov”.
Några av dem kanske också för att jag ”förstört” deras tidigare så fina tidning.
1979 redovisade Hundsport en upplaga på 66.600 exemplar.

Enligt en undersökning jag lät göra (3000 medlemmar tillfrågades av ett utomstående företag) visade det sig att 82 procent av dem var med i SKK enbart för att få tidningen.
Vilket jag förstås berättade för styrelsen,

1980 hade jag fått nog av träskallarna och sa upp mig.

Jag har berättat denna ”historia” för ett par politiska partier och andra organisationer och menar då att de givetvis (också) kan förändra sina ständiga pekpinniga floskelaktiviteter till något som får väljarna/medlemmarna att le brett…
Tänk så kul det är att bo i Vingåker…

Va?
Nä – jag har dragit mig tillbaka…