Kategorier
Bjarne Wilmarsgård

En katedral av frid

Rubriken kommer från en text av Bengt Anderberg där han skriver:
”Kvällen kommer, isande svartblå med månen på väg upp bakom de oformliga bokarna, gårdsplanens stenar gnistrar av frost, tystnad råder. Kanske är det tystnaden man saknar mest i våra vansinniga städer, härnere bor man i en katedral av frid när det har mörknat och havet lagt sig till ro. Vi lägger oss tidigt och somnar och sover så det dönar i huset.”

Om du frågat mig ”Vad är det bästa med Vingåker?” Så skulle jag säkerligen svara – tystnaden. Efter att som vuxen – huvudsakligen bott i Stockholm – vet jag bestämt att det är så. Så gott som varje (mycket) sen kväll öppnar jag ytterdörren och ställer mig på trappen, tar ett par djupa andetag tittar ut över åkrarna och njuter en stund av tystnaden.
Marknadsvägen är en bra plats att bo på – tänker jag – känner jag – går in och stänger ytterdörren försiktigt.

Och när jag skriver detta förstår jag för en stund – tydligt – varför jag de senaste decennierna allt mer längtat efter att få bo på fyr på en (tämligen) avskild plats. Njuter vid tanken att få sitta där – titta ut över havet och låta tankarna gå som de vill.
Men, undrar jag en stund senare, kanske jag hellre vill bo så här?

Jo, jag tror det…