Kategorier
Bjarne Wilmarsgård

Det kom ett tips…

Ett mejl från en mycket god vän, av den där unika sorten som på sitt lilla sätt månar om dig, genom att bry sig lite extra. Eftersom den här vännen är en av den där belästa och kunniga sorten förser han mig med små tips som han (mycket riktigt) tror förgyller mina dagar.
Som det här:

Hallå Bjarne, har tänkt på dig, dina böcker och funderingar de senaste dagarna när jag läst nedan stående bok. Vet att du är intresserad av kunskap men inte hur du ställer dig till memoarer skrivna av avdankade politiker. Har själv alltid varit lite kritisk då jag anat att de oftast är lite tråkiga även om de som tidsdokument borde vara intressanta.
De böcker jag fått av omgivningen står mest i bokhyllan nedan och samlar damm.
Men till den julen hade jag önskat mig nedanstående bok av Anders Borg vars intellekt jag gillar liksom hans mod att visa upp sig i Europas finansiella etablissemang med hästsvans och polerad ring iörat.
Att han trots det inte tillhör regnbågsgänget har ju pressen berättat om då han på ett kvällskalas demonstrerade sin väl tilltagna helikopter.

Om du inte redan känner till hur det går till att styra landet med en regering eller Vingåker med KF är den här boken riktigt lärorik. Hade själv ingen aning om all det arbete och möda som krävs. Det krävs också en talang och kunskap utöver det vanliga för att hålla undan alla som gläfsar kring benen för att få mer pengar till tveksamma förslag. Persongalleriet är gediget och beskrivs med varierande omdöme.
Eftersom mängden tillgängliga kontanter i världen är en bråkdel av den finansiella världen skuldsätter sig alla hela tiden och anför att man har tillgångar som täcker upp dessa. Man får klart för sig hur nära vi har varit en finansiell härdsmälta flera gånger med betydande konsekvenser för oss på lokal nivå och hur vi faktiskt räddats av att sådana som Borg och andra farit runt och hart möten för att rädda skattebetalarnas pengar.

Tycker nog att boken gav mig en rejäl tankeställare och en djupare kunskap om spelet bakom kulisserna. Allt redovisat klart och redigt i kronologisk ordning i flera intressanta kapitel.

I det lilla måste samma spel pågå även i Vingåker även om man där är ännu mer bakbunden av att de medel man förfogar över både begränsade och hårt knutna till vad staten tycker. Men det krävs nog samma hårda styrning för att hålla nämndernas önskemål inom ramarna för vad det dukade bordet kan åstadkomma.
Åke

Jodå, bäste läsare, jag har hos Bokus.se beställt boken (210 kr) som lär ankomma min brevlåda om ett par dagar…

PS – En liten sidokommentar. Mejlet från Åke kom sent på kvällen och jag beställde – via internet – boken vid 23-tiden i går.
Jag är faktiskt en aning tveksam till om jag skulle ha bemödat mig att ta mig till en bokhandel i någon närliggande stad för att köpa boken.