Kategorier
Bjarne Wilmarsgård Media

faktabaserad humor är bättre

Jag blir allt oftare sittandes i någon slags malande funderingar över våra svenska media – och kanske då speciellt vår lokala storhet – Katrineholm-Kuriren. Jag kanske ska blanda in mig själv i dessa funderingar – för jag ”begriper f-n i mig” inte vad de håller på med.
Anledningen till den saken kan förstås vara att min personliga begåvning inte räcker till.

Kanske jag rent av ska bland in hela det svenska folket i funderingarna, tänker jag, de som läser vad Media skriver. Och – som mina fördomar säger mig – okritiskt sväljer det tidningarna påstår…

Nåväl – där kommer små funderingar kring mediernas enträgna bevakning av Covik-19 – tjatigt på gränsen till sjukligt.
I samma ögonblick undrar jag över om det är fler i Sverige än jag som känner en snabbt stigande känsla av ”Det står mig upp i halsen” detta tjatiga repeterande av ”antalet dödsfall” och berättelser om företag, branscher – och kändisar – som drabbas av viruset.
För att inte glömma bort alla dessa välmenande artiklar som förklarar vad vi ska till för att överleva den ”stress” folket förmodas uppleva av att inte kunna gå ut på krogen när de vill – eller att få shoppa.

Det räcker nu – vad gäller mig – och vad jag förstår så räcker min begåvningsnivå (och kunskapsnivå) gott och väl till för att på egen hand kunna föreställa mig vad för slags ”eländen” Covik-19 ställer till med i samhället…

Därmed över till min lilla ”ögonsten” – Kuriren. Som verkar ha det svårt – vågar jag ana – efter att på kkuriren.se läser chefredaktörens vädjanden om medborgarnas stöd så att tidningen överlever.
Och då har vi – igen – passerat min begåvningsnivå – för jag försöker komma på några exempel ur Kuriren som kan motsvara chefredaktörens påståenden om att tidningen är livsviktig för demokratin. Det kan jag inte – och skulle därför vara synnerligen tacksam om någon ville ge mig förslag på 10 artiklar som bevisar att chefredaktören har rätt om den saken.

Men du – det är för mig inget bevis att Kuriren – också – skriver om Covik-19. Den informationen finns att få på tv eller de stora tidningarna.
Fast ännu bättre hos alternativa media…

Och så faller jag i några slags dagdrömmar om att Kuriren skulle sluta med att försöka vara ”viktig för demokratin” – utom möjligen då någon enstaka gång om året vad gäller lokalpolitiken. Och i stället få för sig att ”skriva för läsarna”.
Att jag hamnade i det känsloläget beror på att jag just läst vad Betty Skawonius skriver i DN :

”Det är mycket jag vill säga nej till i dag. Som alla tips om att se katastroffilmer som ”Contagion”. Hellre skratt och faktabaserad verklighetsflykt.
På Youtube får jag politiska nyheter i kritisk form och kan röra mig bakåt i tiden.”

Just så – håller jag med – och fortsätter min dagdröm med att tänk om Kuriren också ville vidga sin information till att emellanåt likna vad Skawonius berättar om amerikansk tv och hur de serverar sina nyheter”:

John Oliver, Trevor Noah, Stephen Colbert, Seth Meyers, Bill Maher, Jimmy Kimmel. Att kalla dem för komiker är vilseledande, undersökande, faktabaserad humor är bättre, samhällskritik, satir.
Inte alltid korrekt men många gånger mer sann än presidenten som på treårsdagen av sitt presidentskap, hade ljugit 16.241 gånger.

(min fetmarkering)

Tänk, säger jag till mig själv – tänk så mycket mer underhållande tidningen skulle bli – rent av eftertraktad och säkerligen snabbt få fler läsare – utan att förlora det minsta av sin ”seriositet”.

Skawonius av slutar sin artikel så här:
”Slutligen tillbaka den kollektiva konsten:
”Coronavirus, il ’Va pensiero’ è virtuale”.
En hel italiensk kör sjunger ”Fångarnas kör” i sina isoleringar.
39 små bildrutor med dirigenten i mitten, en mäktig, känslostormande hyllning till alla som arbetar mot viruset vid frontlinjen.”

Magnifikt!

PS – från internet…

http://hagenbo.blogspot.com/