Kategorier
Bjarne Wilmarsgård Lokalpolitik

Mina funderingar?

Det är sannolikt mer troligt att det beror på arvsanlag än virus – den där egenskapen jag har att – så lätt att bli sittandes i funderingar kring minsta obetydliga orsak. Det visar väl att det där med att ha en norskfödd mamma som får ett pojkbarn tillsammans med en man från Enköping nog inte är helt vetenskapligt utrett.

Hur som haver läser i magasinet Fokus:

Så var formas idéerna i dag – om det som inte handlar om här och nu?
»Alla partier med självaktning bör ha en kursgård. Först med en egen tankesmedja blir partiet något att verkligen räkna med«, skrev Dagens Nyheters Magdalena Ribbing 1992. Sant då. Sant till 50 procent nu.
Kursgårdarna kan vi stryka. Flera partier fick aldrig råd eller möjlighet att skaffa en kursgård. Det blev för dyrt att hålla ordning på fastigheten och att ha personal.
Men tankesmedjorna frodas, tröskeln att starta en sådan har med digitala och sociala media sänkts rejält. I princip kan en tankesmedja i dag vara ett hemmabygge och hobbyprojekt som i princip kostar 0 kronor och drivs på Facebook.”

Om en sak kostar nästan ingenting att bygga upp – så varför har vi inga tankesmedjor i Vingåker? Var det jag började fundera över.
Lite märkligt att det inte kommit till stånd hos de ledande politikerna i KF enär de – som våra rikspolitiker – kan dra fördelar av:

– Politikerna i dag är så rädda för att göra misstag. Om utgångspunkten när man uppträder är att man vinner om man inte gör bort sig blir det ganska tråkigt. Rollen för fria ledarskribenter eller tankesmedjor blir då att de får säga vad politikerna inte kan, vill eller vågar säga.

Nja, det där sista kan väl inte sägas om våra lokalpolitiker, säger jag till mig själv. Kanske mest för att det inte finns några stora frågor att ”göra misstag i”. Om nu inte att någon lokalpolitiker vågar sig på att antyda ”jag tycker att vårt parti ska samarbeta med SD”. Och det kunde läsas i Kuriren.
Vilket kanske skulle kunna åstadkomma ett eller annat höjt ögonbryn.

Men måste en tankesmedja vara politisk?
Nej, svarar jag mig själv först eftersom jag lika lätt som jag börjar funderar – också får dagdrömmar – som ”Tänk om det gick att samla samman några kloka Vingåkersbor till något av en opolitisk tankesmedja med inriktningen att formulera fram en framtidslösning för Vingåker som kommun.

En sådan märkligt dum dröm, tänker jag lite senare, den måste ha kommit från mina Enköpings-dna…

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

PS – det finns kommuner där det händer saker – som i Sölvesborg.

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren förklarar det med Louise Erixons starka ledarskap och personlighet.

– Hon har klivit fram i Sölvesborg som en profil, som också är känd ute i landet. Det vet vi från andra kommuner – att om man har en ledande personlighet så röstar de i kommunen på den personen oavsett vilket parti de tillhör, säger han till KvP.