Kategorier
Bjarne Wilmarsgård Skolsnack

Det började inte med det fria skolvalet

En skolförstörande politik och invandring utan strategi har skapat skolans problem. Skolvalet var ett försök till självförsvar.

Vill du veta mer om den saken så läs – här – vad Johan Hakelius skriver hos Fokus.

Tar du dig tid att läsa vad Hakelius skriver kan du bl a läsa:

Nu blev det också särskilt tydligt hur allvarliga följderna var av det svenska radikala skolexperimentet. Den gamla, förhatliga ”katederundervisningen”, som byggde på en lärare med auktoritet och fokus på fakta, snarare än studier på egen hand och tyckande i samtal, minskade skillnaden mellan de mer och mindre priviligierade.
Katederundervisningen premierade inte dem som var vana att lägga ut texten hemma vid middagsbordet, utan arbete och intelligens, oavsett bakgrund. I mötet med den snabba invandringen från länder med mycket låg utbildningstradition, blev resultatet en katastrof.
De som mest av alla behövde tydliga strukturer, regler och begripliga och förutsägbara former, lämnades i sticket. Skolor som redan var på dekis förslummades än mer.