Kategorier
Bjarne Wilmarsgård

Pengar…

Pratas det nästan lika mycket om som coronaviruset. På de platser jag besöker (bloggar och tidningar) på internet märker jag att skaran ökar vad gäller dem som funderar på hur livet i Sverige kommer att bli efter att viruset har klingat bort ökar.

Konkurserna öka och allt fler företag förutser svårigheter att överleva. Kanske främst då småföretagare – som de privata bussföretagen – som mestadels lever av turist- och beställningsresor. Nå, de stora företagen kommer inte undan de heller SAS permitterar en stor del av personalen och kräver statlig hjälp. SJ berättar:

”Resandet med statliga tågbolaget SJ rasade under de sista veckorna i mars. Det påverkade så mycket att de två första goda månaderna av kvartalet raderades ut.
Totalt sett under de tre första månaderna backade resandet med fyra procent.
På extremt kort tid har vi tappat merparten av våra biljettintäkter, skriver vd Madeleine Raukas i ett pressmeddelande.
Rörelseresultatet landade på minus 72 miljoner kronor. Under samma tid i fjol blev det en vinst på 130 miljoner kronor.”

Det där blev för tråkigt att skriva om – kände jag – och övergick då hellre till att fundera över mig egen privata ekonomi. Det ger för mig en stor trygghet i att ha koll på den…

Har jag tänkt på de senaste veckorna då då min elleverantör (Vattenfall) och SEB nu i april krävt att jag förnyar mina 3-årsavtal jag haft med dem.
Vattenfall var i alla fall så hyggliga att de erbjöd mig en rabatt på 3 öre per kW om jag förlängde mitt avtal ytterligare tre år.
Finemang – tänkte jag då (och såg fram emot klart lägre fakturor) och godkände en förlängning.
Denna dag – där tristessen knaprar på humöret – tog jag mig för att kolla vad denna 3-öresrabatt blir i verkligheten.
År 2019 förbrukade mitt hus (och jag) 5670 kW vilket betyder att om förbrukningen blir densamma för 2020 – en minskad elkostnad på 14 kr/mån.
Vilket jag anar att de snart tar tillbaka med råge genom att fördyra elnätskostnaden…

Lite mer spänd var jag inför vad SEB skulle ge mig för ny ränta på de 350-tusen jag har i lån på huset. De ville inte berätta i förväg utan angav bara att den nya räntan blev vad den blev – beroende på vad de hade för räntor den 29 april.
Jag har nog fördomar mot banker i allmänhet och anade en räntehöjning. Vilket det inte blev utan i stället att jag betalar 62 kr i månaden mindre än tidigare.

Nåväl – det är som det kommande året ser ut just nu – en besparing på tillsammans 76 kr i månaden.
Tämligen ointressant för mig – precis som för dig att läsa den här texten 🙂