Kategorier
Bjarne Wilmarsgård

Från internet…

Alla mina dagar börjar med en runda på nätet – dvs – till de bloggar och alternativa media jag finner intressanta. För dig som är noga med fakta – jodå, jag stiger upp ur sängen först och sätter även på kaffebryggaren.

Denna morgon finner jag några saker som jag gärna vill dela med mig av – som att en person i en kommentar till ett inlägg på DGS (DetGodaSamhället) skriver så här:

DGS är intressant för det verkar som det finns flera här som är i motfas ofta, kritiker avfärdar detta som att det bara är en egen DGS-fas men som Patrik nog vet så är det fel, det konstiga och osvenska med DGS är att det här finns samlat en del som tänker själva, något som är extremt ovanligt i Sverige, närmast en definition på osvenskhet.

Instämmer jag helt i – och är möjligen därför jag så girigt varje morgon tar del av vad där står. Och njuter av få läsa saker som:

”Ibland piggar jag upp mig själv genom att läsa Bibeln. Predikaren är min favoritbok men profeterna är inte så dåliga de heller. De skräder inte orden och bitvis kan man känna igen sig. Så här säger exempelvis Jesaja:

Dina styresmän äro upprorsmän och tjuvars stallbröder. Alla älska de mutor och fara efter vinning… HERREN vill gå till doms med sitt folks äldste och med dess furstar. ”I haven skövlat vingården; rov från de fattiga är i edra hus. Huru kunnen I så krossa mitt folk och söndermala de fattiga?”

Kanske inte just de ord jag själv skulle ha valt men man förstår vad han menar. Jesaja tycks också ha förutsett sådana som förre utbildningsminister Gustav Fridolin och nuvarande kulturminister Amanda Lind.”

Den som skriver så är Patrik Engellau – min personliga ”Greta”.
Om du nu förstår vad jag menar med den saken? Medan du funderar över den saken vill peka på ytterligare ett inlägg jag fann intressant:

I år firar utmärkelsen Årets bok femårsjubileum.
De tolv böckerna nomineras av Bonniers bokklubbars redaktörer. Kriterierna som de väntas uppfylla är att böckerna ska ha ”en väl berättad historia och en hög språklig kvalitet samt tilltala en bred läsekrets”.
Elva av de tolv författare som nominerats för utmärkelsen i år är kvinnor.”

Mats Skogkär, ledarskribent på Sydsvenskan, noterar i en kommentar på Twitter:

”Elva av tolv författare som nominerats för utmärkelsen Årets bok är män.
Haha, skojade bara. Elva av tolv är kvinnor, så alla jämställdhetskämpar där ute: ni behöver inte hetsa upp er.
Men visst är det intressant hur detta faktum bara förbigås med tystnad.”

Ja – det är det…