Kategorier
Bjarne Wilmarsgård Media

Märkliga media…

Tänker jag allt oftare – känns det som – då jag läser artiklar där jag blir sittandes i funderingar över ”Varför skriver de så här?”. Vilket förstås kan bero på att jag (emellanåt – tack) är lika korkad som vilken vanlig MP-väljare som helst.

Nåväl – jag läser i Expressen:
Corona härjar bland fattiga – rika klarar sig

Lågt valdeltagande, hög arbetslöshet och utbredd trångboddhet präglar flera utsatta förorter. 
Där finns även högst andel smittade av covid-19.
Smittan sprids mest och snabbast i Sveriges fattigaste områden, visar Expressens kartläggning av 130 postnummer.
I överklassområden som Djursholm och Östermalm är det näst intill smittfritt.

Hm – vad förväntar sig Expressen att jag tänka-uppleva inom mig – när jag läser texten? Då kan jag erkänna – och berätta för Expressen – att min första tanke var ”Det skiter väl jag i” eftersom det huvudsakligen handlade om Stockholm.
Men efter en stund slutade jag vara på MP-väljar-nivå och fortsatte fundera över det där med att ”givetvis vill Expressen påverka med sina artiklar”.
Det vet jag ju att tidningar vill – eftersom jag varit tidningsägare i 33 år, och redaktör för andras tidningar åren 1967-1981.

Expressen skriver:
”Detaljerade uppgifter om spridning av covid-19 i Stockholm har under pandemins inledning belagts med sekretess av smittskyddsenheten i Stockholm.
Men Expressen har nu fått ut uppgifterna för ett hundratal postnummerområden.
Siffrorna avslöjar en avgrundsdjup skillnad mellan rika och fattiga områden i huvudstadsregionen.”

Om jag läser orden avgrundsdjup skillnad om någon händelse blir jag oftast nyfiken på vad som avses och i de flesta fall förväntar jag mig att – tidningen – då med braskande rubrik ”Vi avslöjar – dvs pekar ut någon skyldig.

Vilket jag inte finner i den här artikeln – som visserligen antyder orättvisor av något slag – en orättvisa – av för tidningar ”rätt sort” dvs den gynnar rika framför fattiga.

Så kan jag framför mig se hur man på Expressens redaktion vrider sig någon slags olust när de (måste) skriva:
Det är i de fattigaste och mest trångbodda förorterna som covid-19 fått hårdast fäste och flest vårdats på sjukhus.

För – även Expressen förstår att det inte är de rikas ”fel” att där finns ”fattiga och trångbodda förorter” utan ”felet” finns lättare att hitta hos redaktionens ”vänner” – regeringen med bihang…

Och tar till storsläggan (suck) genom att pipa:
Trots virusets tydliga socioekonomiska koppling har statsminister Stefan Löfven nästan uteslutande pratat om misslyckandet med höga dödstal på äldreboenden.

Tänka sig – så upprörd jag blir!

Nästan lika mycket som när jag läser:
– Vi kommer fortsätta att titta på de här grupperna för att se varför de drabbats mer än andra, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Det innebär väl att han läser vad Expressen skriver:
Trots virusets tydliga socioekonomiska koppling – och kommer med förslag (typ) att vi nog inte ska ha sådana bostadsområden.
Eftersom artikeln handlar om läget i Stockholm förväntar jag mig att MP återkommer med kravet på att lägga ner Bromma flygplats och bygga bostäder på den marken i stället.
Med förtur för Somalier – antar jag…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.