Kategorier
Bjarne Wilmarsgård

Att fundera över…

Det finns sannerligen mycket här i livet att fundera över – konstaterar jag för mig själv denna måndagsmorgon – och du ska genast få ett exempel på vad jag menar med den saken – jag läser följande rader i DN:

”Om flickor presterar bättre i skolan visar det att kvinnor är förtryckta eftersom de inte leder samhället trots att de är duktigare.
Om män presterar bättre i tekniska ämnen visar det att systemet missgynnar kvinnor.”

Det blåser som f-n utanför fönstren – vilket jag själv finner uppfriskande på något sätt – men något uppfriskande finner jag aldrig i den isande tystnad som uppstår när jag inom en grupp människor försöker få till en samtal om ”sådant” (Vad tror ni om det här?) i stället för att delta i de alla menlösa samtalsämnen som är lovliga att behandla under (t ex) en måltid.
(Men för f-n – måste du hålla på med sånt – nu – när vi ska ha trevligt)

Så suckar jag lite över mina medmänniskor inför mitt konstaterande att ta upp en sån här saker (ämnen) på vår lokala storhet på Facebook – Vingåkers Nyheter(som beskriver sig själva så är: Eftersom vi i vingåker saknar en egen tidning så är det här ett sätt att komma ifatt världen och om man har någon nyhet eller liknande händelse kunna dela med sig av nyheter till övriga vingåkersbor.)
…synes vara synnerligen ointressant bland de som anmält sig som medlemmar till gruppen. Vilket givit mig ytterligare en sak att fundera över – hur kommer det sig att över tusen personer kan vara så – tysta?
De deltar själva på intet sätt genom att komma med inlägg.

Vilket har fått mig att återknyta till en tidigare fundering – en fråga – där jag skrev ”Kan det vara så att det här med ”det naturliga urvalet (nu pratar jag om evolutionsteorin) även kan gälla på gruppnivå?”

För att bli en smula tydligare – jag har haft funderingar som har varit (ungefär) sådana att jag frågat mig själv om det här med det naturliga urvalet har gjort att Vingåker – som kommun – är (en) av orsakerna som gör att vår kommun hamnar i bottengänget när det gäller t ex placeringen i Fokus årliga listning över landets kommuner under ”Här är det bäst att bo”?

OK – för mig själv är det naturligt att få ”tanken” att – för att en kommun ska utvecklas positivt måste där finnas en mångfald av driftiga och kloka/intelligenta människor. Tillräckligt många som ”vill något” för att kommunen ska blomstra…

Nu kommer något elakt – för mig ser det ut så – att jag inte kan se framför mig att de nuvarande invånarna själva har förmågan att producera den sorten av nytänkare. Vilket du bara ska se som en radanmärkning – eftersom det tar alldeles för lång tid att eventuella nya intelligenta barn att kunna åstadkomma en förändring.
Om de nu ens stannar kvar som kommuninvånare.

Då kan man ju få för sig – som jag – att en positiv förändring snabbare skulle kunna komma till stånd genom att det till kommunen flyttar in ”synnerligen motiverade, intelligenta och driftiga personer” som skulle kunna påverka att kommunen blir en växande kommun i stället för en (av mig) förväntad utflyttningskommun.

Varför nu en sådan skulle få för sig att flytta till Vingåker.
Det återstår att fundera över – för dem som bryr sig…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *