Kategorier
Bjarne Wilmarsgård Lokalpolitik

Från hemmaplan…

Kom just att tänka på att om livet denna sommar hade varit som en ”vanlig” sommar hade Madame och denna dag strosat runt någonstans i norra Skottland – kanske på besök hos Glenfiddich – det välkända whiskydestilleriet i staden Dufftown.
Ett mycket populärt besöksmål dit jag släpat min tidigare medföljande resenärer för en trevlig upplevelse.

Eftersom Madame inte tidigare har besökt Skottland så – självklart – hade jag planerat in ett besök för oss också. Antagligen mitt (minst) eget femtonde besök…

Dessbättre har vi – gratis – kunnat omboka färjan mellan Amsterdam och Newcastle till maj nästa år.

Såg just att destilleriet – som de andra – är stängt för besökare i sommar.
Vilket fick mina funderingar att hamna på hemmaplan för jag hade tidigare hos fokus.se läst:
Den totala konsumtionen har minskat samtidigt som e-handeln har fått ett rejält uppsving. Svensk Handel bedömer att omställningstrycket förstärks av coronakrisen.
Men vad händer med våra stadskärnor i framtiden
?”

Jo, det kan man ju fråga sig – inte minst när man som jag ser hur de små butikerna i Vingåkers centrum blir allt färre.
Förmodligen för att kundunderlaget inte räcker till för att få dem att – blomstra. E-handeln spelar kanske inte har så stor betydelse för den saken i Vingåker – men den orsakar säkerligen till att inga fler butiker öppnar. Men sannolikt mer besvärande för butikerna i Katrineholms centrum – dit vi Vingåkersbor gärna tar oss för våra inköp.
I mitt eget fall – då till Lövåsen…

Ulf Johansson, professor i marknadsföring vid Ekonomihögskolan, Lunds universitetet, pekar på en trend som gynnar e-handeln på den fysiska handelns bekostnad i stadskärnorna: stadsplaneringen. Den utvecklingen driver även kunder till stora köpcentra utanför staden.

Läser också hos fokus.se:
Sex av tio böcker, var tredje elektronikprodukt och var femte klädesplagg säljs på nätet idag. Det lär inte bli mindre med åren.

Hm, hummar jag med när jag läser detta – för de senaste 20-talet böcker jag köpt mig de senaste två åren, har jag köpt via www.bokus.se eller www.adlibris.com.
För ett halvår sedan köpte jag min nya mac-dator via internet och kunde efter ett par dagar hämta den i utlämningsstället i järnvägsstationen.
Mina kläder köper jag i min favoritbutik – Piccadlilly – i Köping.
Därför att jag då – kan besöka goda vänner för en fika – allt medan butiken lägger upp (benlängden) på mina köpta byxor…

Professor Ulf Johansson, igen:
– Det här är en kamp som den fysiska butiken inte kommer att vinna, och inte stadscentrum heller.

Vare sig i Katrineholm eller Vingåker, tänker jag, och anar att det negativt kan påverka de båda orternas framtida tillväxt.

Några kommentarer om det?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *