Kategorier
Bjarne Wilmarsgård

Sjusovardagen

I dag är sjusovardagen förmodligen helt bortglömd, men en gång i tiden firades den rejält. Den som skriver så är Lars Ring i en krönika i DN.
Berättar vännen Åke, som sänt mig en ”bild” på krönikan så jag – som inte prenumererar på DN, kan läsa den.
Hur kunde man tidigare leva sitt liv utan en smartphone?

Långt bak i minnesmodulen i hjärnan kunde jag förnimma att jag nog tidigare hört ordet – sjusovardagen – men hade inte minsta kunskap om vad ”den dagen” har haft för betydelse. Nu vet jag bättre för Lars Ring förklarar:
”Enligt legenden förföljdes sju kristna unga män under kejsar Decius, 250 e Kr. Pojkarna tog sin tillflykt till en grotta, där de sov en natt som kom att vara under 200 år.
Pojkarna ,kom undan en säker död och dagen då de vaknade blev en helgondag.”

Moralen är helt enkelt den att det existerar en kraft som kan uträtta mirakel. Sjusovardagen infaller alltid en 27 juli.
I dag betecknar vi mest sjusovaren som en latmask – ständigt sen till jobbet.

Det var roligare förr, tänker jag när Lars Ring berättar om en viss Lars-Gideon Wikblad som 1839, i Linköping, fick för sig att bilda ett ”sjusovarsällskap” som på den årliga sjusovardagen roade sig med att anordna en festmåltid som bestod av:
Sju förrätter, sju varmrätter och sju desserter – allt nedsköljt med sju supar.

Sällskapet existerar även i dag och har 600 medlemmar varav 250 är aktiva.

Ord kan få ny betydelse – precis som kroppen på en – äkta sjusovare…

Hamnar så en liten begrundan över om vi i Vingåker skulle kunna få för oss att ”helgonförklara” någonting (lokalt) som kunde få oss att festa till en gång om året.
Kommer inte på något – men det kanske en gammal infödd Vingåkersbo kan?

Vad har då Vingåker att berätta om sig? Som inflyttad kommer jag förstås att tänka på ”det omtalade och berömda” Säfstaholmsträdet som ger så goda äpplen. Har det sagts mig…

Vilket fick mina funderingar att ta vägen till en årlig Äppelknyckardag” – där manspersoner i alla åldrar bär äppelknyckarbyxor. Måhända även damerna…
Med olika ”muntrationer” som kan roa besökare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.