Kategorier
Bjarne Wilmarsgård

Lokala inköp

Se där, tänkte jag för mig själv, när jag efter ett par års frånvaro, idag igen bokade en digital prenumeration på vår lokala storhet – Katrineholms-Kuriren.
Alltså utan papperstidning i brevlådan. Hade du frågat mig för en vecka sedan om en prenumeration på kuriren hade jag garanterat svarat – aldrig i livet…

Att det blev en prenumeration beror huvudsakligen på två saker – att en sedan länge växande känsla av ”trötthet över dagens politiska Sverige” har fått mig att sluta ta del av (läsa) alla dessa ”eländesartiklar” som berättar om saker som påverkar mitt liv negativt – och – att jag såg en rubrik i kuriren som berättade:

Som fick mig till morgonkaffet att släppa fram ”Men så är det väl i Vingåker också”. Där jag en stund senare blev en smula tveksam över rubrikens ord ”men hopp finns” även kan sägas om vår kommun.

Jag menar – vad finns det för (tillräckligt) kundunderlag för att öppna nya butiker i Vingåker? Vilket i sin tur fick mig att ifrågasätta mig själv – och nyfiken på – hur mycket pengar jag själv lägger ner på köp hos de nuvarande lokala butikerna.
Inte mycket alls – kan jag konstatera – efter att ha kollat mitt bankkonto. (Jag betalar alltid med kort)
Där finns några som jag är stadigvarande kund hos – Ica (ca 2000 kr/mån) och Systembolaget (ca 1200 kr/mån) och jag slipper ju inte undan att betala för ”Vatten-avlopp och sophämtning” i runda slängar en tusenlapp i månaden.

Hos andra är jag s k ”spontankund” – som Joan´s, Nya Maestro, Ikq8 (diesel), Woddys, Mekonomen, apoteket – allt efter lusta och behov…
Mer sällan – Vårdcentralen eller hantverkare av olika slag.

Man kan väl därför inte påstå att jag är en person som i någon högre grad medverkar till att ”näringslivet” i Vingåker frodas och utvecklas. Och försöker komma på om jag själv saknar någon slags butik i Vingåker.
Nix – kommer inte på någon – ska fundera lite till – men känner en dam som saknar en ”cykelverkstad”

Under lunchen blev lite mer nyfiken på ”hur jag lever” och hur jag klarar av alla mina andra behov. Lite varierat vill jag påstå och utan någon speciell tanke på att det ska vara ”billigt”…
Tandläkaren har jag i Västerås – sedan 1976 – och mina årliga kontrollbesök – 100 km bort – gör jag gärna eftersom de också innebär att jag kan hålla koll på min födelsestad – som jag flyttade ifrån när jag blev 11 år.
Stockholm lockade föräldrarna.
Mina klädbehov tillfredsställer jag (någon gång om året) hos min favoritbutik – Piccadilly – i Köping. Som håller en liten högre kvalitet på sina varor plus att de – medan jag tar en fika hos goda vänner – fixar till mina byxor så de passar i längd.
Frisör – behöver jag inte tänka på – min älskvärda Madame håller mitt tämligen glesa hår i (som hon tycker) acceptabelt skick.

Bokhandel? Köper mina böcker via internet hos www.bokus.se
En resebyrå då? Jag som reser så ofta.
Beställer allt jag behöver i den vägen, färjor-hotell osv på nätet.
Bank & post då? Sköter alla mina ärenden via datorn.
Min brevlåda får besök av brevbäraren bara när jag beställt varor för hemleverans – plus varje fredag då tidningen Fokus kommer ut.

Slår upp dagens andra fika och tänker förtjust – så bra jag har det i Vingåker…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *