Kategorier
Bjarne Wilmarsgård

Om vattenförbrukning

Har man just ingenting annat för sig kan man ju alltid kolla igen på senaste fakturan från Sörmlands Vatten var en tanke som slog mig denna morgon. Detta då jag mindes att jag tidigare ansett att fakturan vara en ”en aning hög”.
I dessa datoriserade tider är det förnämligt enkelt att i sin dator kunna kontrollera sina erhållna fakturor så det gjorde jag…
och fann att Sörmlands Vatten – som vad jag förstår – på fakturan ”uppskattar” min vattenförbrukning i stället för på något sätt fakturera efter verklig förbrukning. Nu kunde jag se att jag efter att betalt fakturan för perioden juli-augusti hade betalt för 31 kubikmeter för mycket.
31 kubik á 37.50 kr = 1162.50 kr – vilket fick mig att sända Sörmlands Vatten följande i ett mejl:
”Hej
Jag har tidigare varit i kontakt med er och påtalat att ni fakturerar mig för höga siffror vad gäller min vattenförbrukning – och fick då beskedet att
”Då rättar vi till det vid nästa faktura”.
Bra så – men vill med dessa rader försöka synkronisera våra olika vattenförbruknings-siffror. När jag denna morgon (1/9) kollar på vattenmätaren visar den 350.
Alltså en bit under de uppskattade 381 som står på den senaste fakturan – som jag betalt.Jag får för mig att ni överskattar vattenförbrukningen från en till åren kommen ensamstående man som:
– duschar (kort) 3-4 ggr/veckan
– använder tvättmaskinen 1 gång i veckan
– använder diskmaskinen 1-2 ggr i månaden
Givetvis en del ”toabesök” varje dag
Förutom det – brygger lite kaffe varje dag och kokar sin potatis/spagetti ett par gånger i veckan och vattnar sina fåtaliga krukväxter – sparsamt & sällan – tror jag att de (växterna) skulle beskriva det som.
Gräsmattan inte alls…

Ser nu med förtröstan fram emot en kommande sept-okt-faktura som är behagligt korrigerad – och som gärna får ta i beaktande att jag – 23/9 till 2/10 – befinner mig i Österrike vilket därför bör minska min vattenförbrukning i september en del.
(Även om jag inte riktigt har koll på damen som under den tiden ska sköta om mina krukväxter)
Med bästa hälsningar”
Och så mitt namn.

Om du av detta kan få för dig att jag ”gillar att skriva personligt hållna texter” även till företag och myndigheter – har du nog rätt.
Det finns en människa där borta.

Nåväl – förutom att Sörmlands Vatten levererar gott vatten är också deras kundservice förnämlig – för snabbt kom detta svar:”

Hej Bjarne,
Tack för ditt mejl.Från din föregående avläsning som vi fick den 27/7 på 345m3 så räknade vårt datasystem ut att årsförbrukningen då blir 58m3.

När jag lägger in dagens avläsning på 350m3 så räknar datorn om årsförbrukningen som nu blir 51m3. Förbrukningen baseras alltid på den senaste avläsning vi får från våra kunder, och korrigeras alltid på nästkommande faktura.”

Du ser – skriver man vänliga mejl får man vänliga svar – som denna gång även lärt mig att, jag och min vattenförbrukning, är under övervakning av ett datasystem.
Inget ont att säga om det…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *