Kategorier
Bjarne Wilmarsgård

Otydligheter…

Finns det gott om, tänkte jag när jag på AB:s nättidning ombads svara på den här frågan:

Kan lätt missförstås, i alla fall av mig, som kommer att fira jul som vanligt – dvs svaret blir ett Ja – med tillägget att det betyder att (jag som vanligt) inte kommer att fira jul alls.
OK – hakar lite senare upp mig på ordet ”fira” och att en noggrann i svenska språket skulle kunna anmärka att ”firar man inte jul på ett sedvanligt svenskt sätt så firar man väl inte julen utan (som i mitt fall) avstår från att fira den”.

Av ren nyfikenhet låter jag herr Google ge mig synonymer på ordet – fira:
”högtidlighålla, hylla, gratulera, lyckönska, uppvakta, hedra, ge fest för, fetera, celebrera; prisa, berömma; festa, rumla; (vard.) skolka, ta sig ledigt”.
Vilket får mig att med litet leende bestämma mig för att min beskrivning av ordet fira då blir ”ta sig ledigt”.

Då vet vi det – och jag som just håller på att läsa (den bästa boken av alla i min digra bokhylla) – Tänka snabbt och långsamt – är upp är därmed över öronen fylld av bevis över hur ”jävla korkade vi människor är” – min privata uppfattning av bokens innehåll – där vi missförstår det mesta. (boken finns sedan 2014 på biblioteket i Vingåker och har fram till i dag utlånats 8 gånger)
Och låter nedanstående bild hålla med i utsagan: ”En bild säger mer än tusen ord” som ett tydligt bevis på den saken – att vi så lätt missförstår vad vi ser…

Ånej, din snuskhummer försök inte – du såg först – precis det jag trodde mig se…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *