Kategorier
Bjarne Wilmarsgård

Om biblioteken…

Läser en text om hur våra bibliotek sägs ha förändrats. Förutom att jag är en smula avundsjuk på skribentens eleganta formuleringskonst – noterar jag även med viss förvåning att jag inte har besökt vårt lokala bibliotek på åratal…
Läs och njut (?):

”Avståndet mellan bröliga mobilpratare och våld är såklart enormt och kanske är det två skilda diskussioner. Men som bibliotekarie, placerad på biblioteksgolvet ett antal timmar varje vecka, ser jag ändå ett samband.
Det handlar om den tynande omsorg om biblioteksrummet som orsakas inte minst av biblioteksbranschen själv, en bransch med mindervärdeskomplex som sneglar mot närmsta förändringskonsult som dreglar efter att biblioteken ska likna en migränkäck lördag på Ikea.
Jag blir galen om jag ser ännu en ”nydanande” kampanj av typen ”bibliotek – inte bara böcker”.
Jag får krupp om jag tvingas uthärda ytterligare en konferens där slagorden ”mötesplats”, ”vardagsrum” och ”allaktivitetshus” blinkar mot mig i en powerpoint.”

Innan jag kom till Vingåker 2014 bodde jag i Västerås och var trägen besökare vid det stora fina biblioteket beläget alldeles intill Domkyrkan. Minst ett par-tre gånger i månaden.
I Vingåker högst tre gånger sedan inflyttningen.
Jag har inte alls tänkt på den saken – förrän nu – att jag finner just ingen anledning alls för mig att göra ett återbesök.
Kanske det beror på vad en bekant till mig skriver i sin blogg:

Jag och många med mig besöker aldrig vare sig bibliotek eller simhallar längre. De är inga oaser med tystnad, lugn och ro längre.
Vi fredliga, vänliga, kyliga och inte högljudda svenskar har trängts undan från dessa offentliga rum. Istället har de övertagits av bråkstakar.
Det är inget som har skett idag! Men när myndigheter och politiker under mycket lång tid har blundat för problemen så har de eskalerat!

Hur det är med den saken här i Vingåker har jag ingen aning om – men känner heller ingen lust att ta reda på just den saken.
Lite sorgligt – faktiskt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.