Kategorier
Bjarne Wilmarsgård

Fredagsdags…

Jo, jag vet att jag är tjatig men kan inte låta bli att igen berätta – rent av skryta över – att fredagar gillar jag lite extra (nästan som måndagar) eftersom tidningen Fokus – om morgonen – kommer i brevlådan. Mitt skryt ska nog då ses som att jag förhäver mig en smula eftersom jag – men inte du – därmed tar del av vad kloka människor skriver…

Då har vi rätt ut det och jag kan fortsätta med att jag nu läste en krönika som behandlar ämnet avundsjuka. Författare och visasartisten Finn Zetterholm är den som skriver och där han börjar sin text med en liknelse som fick mig att hamna i ett slags funderingsläge.
Raderna berättar:

”När författaren Bertil Schütt fyllde femtio år firades han av kollegerna med middag på restaurang. Då de började sjunga för honom sjön Bertil Schütt högra än alla andra.
Men Bertil, du ska inte sjunga: Ja, må han leva!, sa kollegerna.
Det är ju du s0m fyller år.

Men jag är den ende som menar det, svarade han.”

Mmm – sug på den du – bäste läsare. Det gjorde i alla fall jag och minns alla gånger jag sjungit ”må han leva uti hundrade år” utan att mena ett skit med den saken. Utan låtit mig dras med – för att – ?
Och när jag hamnade i denna min privata fundering undrade jag lite över hur många andra liknande ”skitsaker” jag låtit mig ta del av…

Därefter vill jag föra fram Zetterholms formidabla beskrivning av ordet avundsjuka och vad som ligger där bakom. Och kraftigt nicka medhållande – när jag läser:
”Gör grannarna avundsjuka med en lyxgrill (pris 63 000 kr) stod det i en annons häromdagen. Avunden är den viktig drivkraft i konsumtionssamhället.
Den bygger på att man jämför sig med någon annan.”

Jaha, tänker jag och glor på grannens lyxiga Volvo av hög prisklass.
Men nu begriper jag mig inte på mig själv – för jag känner inte minsta avundsjuka – eller ens missunnsamhet.
Medan jag funderar vidare över den saken låter jag tankarna göra en kort paus hos Miljöpartiet som nu vill – kraftigt – höja bilskatten.
Av ren missunnsamhet, viskar han bakom örat, som inte alls delar MPs farhågor över att koldioxiden kommer att ta död på allt levande.

Jag svarar honom inte på just det påståendet men undrar om MP förstår att det kommer att bli negativt för t ex alla små fraktföretag som är så viktiga som smörjmedel för ett väl fungerande samhälle.
MP har svaret på den farhågan…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *