Kategorier
Bjarne Wilmarsgård

Tycka-synd-om

Jag kan nog tro att det har med att jag slutat jobba, eller ska jag rätteligen beskriva det som – slutat vara företagare – som är den största anledningen till jag ”på gamla dar” blivit betydligt mer intresserad av politik. Till att börja med rikspolitiken men sedan jag 2014 hamnade i Vingåker har intresset alltmer hamnat inom kommunpolitik. Och så småningom huvudsakligen hos den kommunpolitik som vi har i vår kommun.

Jobbar man inte så får man mer tid över för annat – som sina fritidsintressen och resor – eller politik då – i mitt fall. För något vill jag ju ha för mig där jag sitter och funderar i favoritfåtöljen…
Och där mina virvlande tankar oftast sätts i gång av vad jag läser.
Som när Rebecca Weidmo Uvell skriver om Fairtrade och jag vet att vår kommun är ansluten till den ”märkligheten”.

Och blir en smula fundersam över varför jag blir så irriterad över att Vingåkers kommun är medlem i Fairtrade.
(Nu vet jag inte om den är det just denna dag men har i alla fall varit. Jag har ställt fråga till kommunen om den saken men inte fått svar)

Den som vill veta – frågar oftast herr Google – så även jag, och får då veta att det just inte är en betungade ekonomisk fråga för vår kommun att vara medlem. Kommuner med färre än 10-tusen invånare betalar (betalade 2017) 5000 kr per år. Det tillkommer andra kostnader och utlovade ageranden.

Du kanske inte är så där väl förtrogen med vad FairTrade står för och hänvisar därför då till den här länken som utförligt redovisar vad ”det hela handlar om”. Ladda gärna ner rapporten 2018 – en pdf…

Nåväl – utan att jag riktigt vet på kronan – så handlar det inte för vår kommun om så stora pengar. Och bland allt annat ”slöseri” som kommunen roar sig med kan jag väl möjligen även stå ut även med att kommunfullmäktigeledamöterna har en lusta att framstå som moraliskt högtstående (Fairtrade handlar ju i botten om att den som köper fairtrade-varor gynnar småbönder – t ex kaffebönder – någonstans i världen) utan det jag reagerar på är att – enligt mig – ska inte kommuner ägna sig åt att använda skattepengar för att – bevisa någon slags kommunal ”tycka-synd-om-känslor”.
(Om det nu inte handlar om t ex våra äldre i kommunen)

En kommun är inte en sådan varelse att den kan känna känslor – men det kan människor – som KF-ledamöter. Och om de privat vill värna Fairtrade, så gärna det – men jag vill inte att den gör det ”å min vägnar” för ”mina skattepengar”.
En kommun ska – bara – ägna sig åt sina kärnverksamheter – och jag svårt att föreställa mig att t ex Fairtrade är en av dem…

Och hör sen…

PS – om det där med att ha mer fritid. Jag som gillar att vara ute i skog och mark funderar på om jag ska försöka mig på orientering – igen.
Förra gången gick inte helt bra – det slutade med att de måste kalla in ”Missing people”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *