Kategorier
Bjarne Wilmarsgård

Om dumhet…

Tänkte jag skriva några egna rader, det finns ju en näst intill en oändlig källa att ta exempel från, men kom av mig när jag så mötte min överman – Patrik Engellau hos DGS – Det Goda Samhället, som är en lysande krönikör och som i dag kom med sin syn på ämnet innehållande kloka tankar sorterade i en tänkvärd text.

Du får några citat från Engellaus krönika:
Ett av de säkraste tecknen på dumhet är att folk inte ställer sig de enklaste och mest naturliga frågorna. I särskilt avancerade fall av dumhet kan de till och med bli provocerade när någon annan ställer relevanta frågor.
Till exempel var Sverige fram till rätt nyligen en internationell framgångssaga. Vi hade gått från Europas fattigaste vid slutet av 1800-talet till tredjen rikast i världen hundra år senare.

Nu är vi på deken som nation och låtsas att vi ligger i träning för att ta oss tillbaka till toppen. Men vi har ingen aning om hur det ska gå till.
Vi frågar inte om vår gamla framgångsformel.
Vi har tiotusentals förståsigpåare bland politiker och samhällsvetare som ältar nationens framtid men om man frågar dem hur Sverige senast vann sina lagrar blir de nästan förnärmade.

Och så får vi ta del av exempel på sådant i en osande krönika som avslutas med:
Vår tids Sverige tror att initiativ av politiker smäller högre än den utvecklingskraft som växer ur ett folk uppfyllt av djävlaranamma.
Värre exempel på dumhet får man leta efter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *