Kategorier
Bjarne Wilmarsgård

Om humor…

Är det inte alla som gillar, eller som förstår, om den t ex. kräver att läsaren måste tänka till en aning. Eller om den (humorn) bygger på att läsaren har vissa förkunskaper och dessutom är begåvad med ett sinnelag som gör att han/hon just förstår det roliga/avsikten – i vad där står…

Att försöka sig på att bjuda läsarna på humor är att be om att få på pälsen – från de oförstående. Och jag citerar gärna ”Piraten” som lär ha sagt att: ”Om man säger någonting om en synål så är det alltid någon enögd jävel som känner sig kränkt.”

Att jag tar upp den saken är att jag själv har ett exempel att berätta.
Det kom sig att jag i går skrev så här på FB-gruppen ”Vingåkers nyheter” den här lilla textsnutten:
”Tänkte steka mig en maffig biff – men såg att all peppar var slut.
Men köpa – VIT- eller SVART-peppar?
Man vill ju inte bli kallad för rasist – tänkte jag så det fick bli pölsa i stället.”

Vilket fick en av läsarna att i en vänligt hållen kommentar – bad mig att sluta med humor i mina inlägg och i stället fundera över om jag inte skulle öppna en egen humorgrupp.
Han ansåg att mina inlägg var en aning (?) off topic.
Frågade herr Google – och vet nu att det på svenska betyder:
utanför ämnet, som inte diskuterar det tråden är avsedd för”.

Jaha, tänkte jag först och ”då får jag väl minska ner eller helt sluta med den saken.” För man kan ju inte vara alla till lags, mumlade jag för mig själv – men beslöt mig sedan för att se vad den som startat gruppen Vingåkers Nyheter – säger om den saken – vad som fick honom att starta gruppen. Så här skriver han:
”Eftersom vi i Vingåker saknar en egen tidning så är det här ett sätt att komma ifatt världen och om man har någon nyhet eller liknande händelse kunna dela med sig av nyheter till övriga Vingåkersbor.
Kopiera inga artiklar från tidningar utan skriv om dom med egna ord.”
(mina kursiveringar)

Hamnade i funderingsläge:
1 – betyder den texten att de som kommer med inlägg måste se till att innehållet – strikt – måste handla om sådant som händer, eller har hänt – i Vingåker?
Om ja – kan det då tyckas att vi läsare har ”kommit i fatt världen?

Mitt svar är nej – vilket får mig att anse att jag kan ta mig friheten att ta upp saker och ting som jag hämtar utanför Vingåker.
Och då på ett sätt som verkligen stämmer med:
2 – Skriv om det med egna ord.
OK – eftersom jag är en tämligen välutbildad person vad gäller ämnet ”kommunikation mellan människor” vet jag att humor är ett alldeles förträffligt sätt att bruka/använda – för att få uppmärksamhet för det man vill föra fram.
OCH – det jag vill delge läsarna (på Vingåkers Nyheter) är alltid skrivna med mina egna ord – samt ibland med illustrationer som ska förstärka vad jag vill säga med min text.

Om jag så ska ta upp någonting som jag kan beskriva som ”problematiskt” (för läsarna då) – det är min inneboende starka lust att – påverka. Vill även hjälpa till att hålla uppdateringen levande.
Och en liten lust att roa…
Jag vill också med mina små kommentarer försöka väcka nya funderingar hos bl a dem som bygger sin syn på tillvaron (mest) genom att läsa Kuriren och glo på tv.
Alla har vi våra märkliga sidor – även jag…

Du kan kommentera vad jag skriver om du klickar på ordet ”kommentarer” t h under rubriken…


Ett svar på ”Om humor…”

VAD är DÅ HUMOR ? Vitsar är vi förskonade från i dina texter En vits är en saltomortal på humorns bakgård. Hur ser det då ut på framsidan ? Själv är jag tyvärr för dum för att fatta humorn din. Men jag läser ivrigt det du skriver för att njuta av de kloka smockor du levererar till våra styrande. Jag uppskattar och t o m tycker om de flesta i vår politiska församling som uppträdde hjälpsamt och kamratligt när j ag var ensam representant för SD i fullmäktige. Men makt korrumperar och dina nerslag behövs sannerligen. Ett uppslag vore kanske att gå igenom vilka som sålt när kommunen köpt. tack och lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *